Cate ceva despre alpinism

Alpinismul, in acceptiunea cea mai larga a cuvantului, desemneaza orice activitate recreativa sau sportiva care are ca scop ascensiunea in munti. Termenul initial vine de la ascensiuni in muntii Alpi (alpi+nism). Ulterior, pe masura evolutiei activitatii, termenul “alpinism” s-a nuantat doar pe intinerarii greu accesibile, ce necesita tehnica, echipament si experienta corespunzatoare.

Alpinismul implica, in majoritatea cazurilor, asumarea unei doze mai mici sau mai mari de risc, datorita naturii traseelor care pot fi deseori o combinatie de pasaje de stanca, zapada sau gheata, cu factorii de risc implicati. Acestora li se adauga, in unele cazuri, dificultatile pe care le ridica accesul la traseul propriu-zis, gasirea liniei acestuia, durata ascensiunii, schimbarile de vreme etc.

Alpinismul imbraca mai multe forme care sunt, mai mult sau mai putin, dictate de natura traseelor parcurse, maniera in care se face ascensiunea si tehnicile puse in joc.

Se disting astfel:

* alpinismul clasic
* alpinismul tehnic (sinonim: catarare alpina)
o catararea “big-wall” (pe pereti de stanca foarte mari)
o catararea pe gheata/mixt
* catararea libera (sinonim: escalada)
o bouldering-ul (catararea libera la mica inaltime, fara coarda)
o buildering-ul (catararea libera pe cladiri urbane inalte)

De asemenea, in functie de stil se pot distinge:

* catararea libera
* catararea artificiala (sinonim: mecanica)
* catararea solitara (sinonim: solo. Singur dar cu auto asigurare)
* catararea solo integral (Singur si fara coarda)
* catararea “la vedere”
* catararea “dupa lucru”

Pentru fiecare dintre acestea exista combinatii si nuantari, cele de mai sus fiind doar o sumarizare a celor mai importante delimitari in cadrul generic al alpinismului.

In Romania s-a impamantenit, oarecum in mod eronat, folosirea termenului alpinism in mod restrans, atunci cand se face referire strict la trasee de catarare pe stanca sau cand este vorba de maniera de parcurgere cunoscuta prin sintagma french free (vezi si “catararea artificiala”), practicata preponderent, la noi, in urma cu 15-20 de ani.

Category: Articole
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>