File din istoria orientarii sportive

Orientarea, isi are originile la inceputurile omenirii, cand pentru a-si procura hrana componentii familiilor erau nevoiti sa se deplaseze mult in afara comunei, si nu puteau realiza aceasta fara sa-si dezvolte simtul de orientare, pentru a fi in masura sa se reintoarca cu hrana vanata la baza.

De mii de ani in pregatirea armatelor se foloseau lectii de orientare cu harta si busola. Chinezii sustin ca in timpul imparatului Hoang-Ti, prin anul 2637 I. Hr., s-au inventat primele busole cu ac magnetic.

Orientarea sportiva a fost initiata in tarile scandinave. Cel dintai concurs public de orientare a avut loc langa orasul Bergen (Norvegia) in 1897.

Documentar se poate atesta primul concurs sportiv de orientare organizat de Uniunea Sportiva din Stockholm la 25 martie 1919, la care au luat startul 202 sportivi. Organizatorul acestui concurs a fost Ernest Killander care a fost numit “parintele orientarii” in Suedia.

Acest nou sport a fost repede indragit de tineri dornici de miscare, devenind un sport popular, ideal pentru petrecerea timpului liber alergand prin padure.

Cu ocazia Congresului I.O.F. in anul 1975, s-a inaugurat un monument din otel la locul din apropierea orasului Stockholm, unde s-a dat primul Start la primul concurs, considerat locul de inceput, la 25 martie 1919, al primului concurs de orientare pe plan mondial.

Orientarea ca sport s-a raspandit rapid in toate tarile nordice, apoi treptat a cucerit aproape toate tarile Europei.

Primul concurs international s-a tinut in anul 1932 intre Suedia si Norvegia, in apropierea orasului Oslo.

Primul concurs triunghiular, in 1938, a inclus si Finlanda. Ia nastere astfel primul concurs “Nord”. In anul 1960 la concursul international “Nord” au participat si 3 tari din Europa Centrala.

Punctul culminant al dezvoltarii orientarii ca sport il constituie infiintarea la 22 mai 1961 la Copenhaga (Danemarca) a Federatiei Internationale de Orientare (I.O.F.). Membrii fondatori au fost: Bulgaria, RFG (Germania Federala), RDG (Germania Democrata), Cehoslovacia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Elvetia, Ungaria, Finlanda. In anul 1990 se infiinteaza Federatia Romana de Orientare (FRO) si prin afilierea sa Romania devine membru plin I.O.F.

In 1962 s-a desfasurat primul Campionat European de Orientare, in Norvegia, iar in 1966 primul Campionat Mondial de Orientare, in Finlanda.

In Romania orientarea ca si sport este putin cunoscuta, in timp ce exista tari cu sute de mii de orientaristi. In statele scandinave orientarea este sport national.

Unul dintre motivele popularitatii modeste este dificultatea mediatizarii concursurilor. Acestea nu se pot desfasura in sali sau stadioane, ci in natura, concurentul disparand dupa start in padure si poate fi vazut doar dupa terminarea traseului, in sosire. Doar cel care intr-adevar participa la un concurs poate sa aprecieze adevarata frumusete si valoarea orientarii.

Orientarea – sportul padurilor, poate cunoaste o dezvoltare rapida acum cand societatea civilizata simte o nevoie din ce in ce mai mare de a evada uneori din mediul cotidian poluat fonic olfactiv si vizual, pentru recreere si destindere in mijlocul naturii.

Orientarea, ca sport, a aparut sub diverse forme, la inceput in tarile nordice apoi in restul Europei. In prezent este practicat in peste 50 de tari de pe toate continentele.

In Romania primul concurs a fost organizat in anul 1947 in judetul Arad, in imprejurimile Ghioroc-Feredeu, de catre Davidhazi Kalman. De atunci se organizeaza anual – Cupa Zarandului – ajuns la a 61-a editie. Competitia a evoluat de la concursuri pe harti rudimentare cu trasee de regularitate pana la competitii internationale pe harti tiparite color de nivel international.

Primul campionat national de orientare a avut loc in 1964, la Paraul Rece, cu etapa de zi si noapte. La Sibiu, in anul 1979, la “Ziua Orientarii” au participat, intr-un singur concurs, 12200 de persoane, avand varsta de la 6 pana la 80 de ani. (Text: Iulian Nica)

Category: Articole
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>